6 cibulí
5 dl černého piva
olej a kousek másla
4 stroužky česneku
½ kávové lžičky cukru
6 dl silného kuřecího vývaru
sůl a pepř
½ badyánu a špetka drceného kmínu
chleba na opečení
petrželka
1. Oloupeme cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Poté orestujeme na oleji s máslem do lehké zlaté barvy.
2. Přidáme cukr a necháme trochu zkaramelizovat. Zalijeme pivem, vývarem, přidáme koriandr a pomalu vaříme asi 15 minut.
3. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem. Zdobíme nasekanou zelenou petrželkou a kostkami opečeného nakrájeného chleba.
Místo pro vaše recepty
Datum: 14.03.2013
Titulek: Pořádná pivní cibulačka
Datum: 14.03.2013
Titulek: Koláč z černého piva s pomerančovou polevou
4 vejce
250 g cukru krystal
100 g kukuřičné mouky
200 g hladké mouky
2 dl černého piva
0,5 dl kysané smetany
1 lžíce měkkého másla
1 prášek do pečiva
strouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného pomeranče
Na potírání:
3 lžíce pomerančové marmelády
šťáva z jednoho pomeranče
1. Ve šlehači ušleháme vejce, cukr krystal a kousek měkkého másla do husté pevné pěny. Pak přidáme černé pivo, kysanou smetanu a obě mouky s práškem do pečiva. Nakonec strouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
2. Kulatou dortovou nebo koláčovou formu vymažeme máslem a dno i boky vyložíme pečicím papírem. Těsto nalijeme do formy a pečeme při teplotě 180 °C asi 45 minut. Vpichem špejle zjistíme, zda je těsto propečené.
3. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme 20 minut chladnout. Mezitím svaříme pomerančový džem s pomerančovou šťávou na hustý sirup. Tímto sirupem potřeme povrch koláče a necháme zcela vychladnout.
Datum: 16.03.2013
Titulek: Re: Koláč z černého piva s pomerančovou polevou
Hmmm, ten musí být bezva.
Datum: 15.05.2013
Titulek: Re: Koláč z černého piva s pomerančovou polevou
někde mám také recept na takovýto koláč z piva,ale ještě jsem se do toho nepustila asi kvůli tomu pivu,není to cítit!!??vím,že se dělá pivní štrůdl ten je z klasického světlého piva.
Datum: 22.06.2013
Titulek: Re: Re: Koláč z černého piva s pomerančovou polevou
Ne určitě to cítit nejde :-)
Datum: 14.03.2013
Titulek: Šťavnatý jablkový koláč
Suroviny:
180 g hladké mouky
120 g cukru krupice
3 vejce
150 g čerstvého másla nebo oleje (ze základní dávky tuku je možno slevit až na polovinu! já preferuji rozpuštěné máslo nebo kvalitní slunečnicový olej)
1 prášek do pečiva
špetka skořice
5 ks středně velkých jablek
lžíce rumu
forma na pečení (klasická koláčová, dortová nebo pekáček)
plátek másla na vymazání formy
jemná strouhanka na vysypání
Do mísy nasypeme mouku s práškem do pečiva a zamícháme. Ochutíme skořicí a osladíme. Přidáme 3 vejce, rozpuštěné máslo nebo olej, rum a společně s nastrouhanými jablky na struhadle s velkými slzičkami vařečkou umícháme polotuhé lité těsto. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou. Pečeme při 175 – 180 °C 40 až 45 minut. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Datum: 14.03.2013
Titulek: Re: Šťavnatý jablkový koláč
Děkuji Ti za recept! Koláček musí být skvělý :-).