Měření surovin v kuchyni a převod jednotek

 

Měření surovin v kuchyních a převod jednotek

V angloamerické kuchařské literatuře tj. značného počtu receptů na stránkách internetu jsou množství ingrediencí

uváděna velmi často počtem šálků (cup), polévkových lžíc (tbsp - tablespoons) a čajových lžiček (tsp - teaspoons),

případně i dalšími britskými "imperiálními jednotkami".

Tento způsob měření objemu je velmi oblíbený, neboť hospodyňkám značně usnadňuje práci i při pečení sladkostí.

Je proto velmi oblíben a rozšířen. 

U nás jsou někdy jako kuchařské "hity" vydávány tzv. "hrnečkové kuchařky" jako lépe prodejná určitá rarita.

U vaření pokrmů nám na nějakém tom gramu nezáleží, můžeme být velkorysí a jedineční. Při cukrářském pečení je

však nutno udávané poměry přesně dodržovat. Z vlastní zkušenosti jistě víme, že odchylky mají mnohdy v

konečném důsledku nepříznivý, někdy téměř katastrofický vliv na chuť a vzhled našeho výtvoru.

Zde pro experimentování již není tolik místa, kdežto u zmíněného "vaření" je naopak fantazie a kreativita vítána.

Při studiu receptů v zahraniční literatuře a stále častěji na internetu je nutno si povšimnout, zda jde o předpis

australský nebo anglicko-americký. Mezi těmito oblastmi nalezneme určité odchylky ve velikosti objemových

měřidel. Například australská jedna lžíce i jeden šálek jsou objemnější, mají přesně objem 20 ml, kdežto britská a

americká lžíce je zaokrouhlena na 15 ml.

 
 

1 šálek (hrnek, cup) = 230 ml - 1 lžíce (polévková) = 15 ml - 1 lžička (čajová) = 5

ml

 
A jak je to se zarovnanými lžícemi. Nalezla jsem a dávám k dispozici následující tabulku dle kuchařky Lindy
McCartney. Údaje jsou uvedeny v gramech:
 
Surovina, [g]      Polévková lžíce  -   Kávová lžička
Kapalina - voda                12 (g = ml) 3 (g = ml)
Prášek do pečiva              10              3
Hladká mouka                   10              3
Kukuřičný škrob                 9               2
Rýže                                  12              -
Škrobová moučka             13              7
Cukr moučka                     10              3
Cukr krupice                      15              5
Prášek do pečiva               10              3
Sůl                                     20              7
Ovesné vločky                    8               3
Kakao                                 6               2
Mletá káva                          5               2
Mleté mandle                     5               2
Mleté vlašské ořechy          5               2
Mletá skořice                      6               2
Med                                   18              6
Máslo                                15              5
Olej                                   12              4
Smetana na šlehání (30%) 12              5
 
A jak je to se s jinými odměrkami, které máme poruce. Nalezla jsem tyto údaje o hmotnostech obsahu
jogurtového kelímku a plechovky od konzervy. V naší kuchyni si můžeme vybrat jakékoliv nádoby v hodných
obsahů (např. oblíbený hrneček) a ty si jednou provždy ocejchovat a pak stále používat při pečení bez vážení.
Údaje v následující tabulce jsou uvedeny v gramech:
 
Surovina, [g] Kelímek od jogurtu 150 g -  Plechovka 200 g
Mouka                          100 g                         150 g
Cukr                             150                            180
Cukr                             150                            200
Rýže                            150                            180
Čočka                          150                            200
Kroupy                         150                            200
Strouhaný sýr               60                             115
Strouhanka                  50                              60
Drobné těstoviny          60                              80
Mandle lískové oříšky  100                            150
Vlašské ořechy             70                             100
 
Na závěr bych jen shrnula: nejpřesnější je používat měření hmotnosti - gramy; ty jsou stejné všude na světě
(rozdíly gravitace zanedbáme). To je pak pečeníčko!
 
Na závěr ještě připomínám objemové převody:
 
1000 ml = 1 l; 750 ml = 3/4 l; 500 ml = 1/2 l; 375 ml = 3/8 l; 250 ml = 1/4 l; 100 ml = 1 dl = 8 lžíc.
10 ml = 1 cl