Datum: 14.03.2013

Vložil: Péťa

Titulek: Koláč z černého piva s pomerančovou polevou

4 vejce
250 g cukru krystal
100 g kukuřičné mouky
200 g hladké mouky
2 dl černého piva
0,5 dl kysané smetany
1 lžíce měkkého másla
1 prášek do pečiva
strouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného pomeranče


Na potírání:

3 lžíce pomerančové marmelády
šťáva z jednoho pomeranče


1. Ve šlehači ušleháme vejce, cukr krystal a kousek měkkého másla do husté pevné pěny. Pak přidáme černé pivo, kysanou smetanu a obě mouky s práškem do pečiva. Nakonec strouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
2. Kulatou dortovou nebo koláčovou formu vymažeme máslem a dno i boky vyložíme pečicím papírem. Těsto nalijeme do formy a pečeme při teplotě 180 °C asi 45 minut. Vpichem špejle zjistíme, zda je těsto propečené.
3. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme 20 minut chladnout. Mezitím svaříme pomerančový džem s pomerančovou šťávou na hustý sirup. Tímto sirupem potřeme povrch koláče a necháme zcela vychladnout.

Přidat nový příspěvek