Měření surovin v kuchyni a převod jednotek
Měření surovin v kuchyních a převod jednotek
V angloamerické kuchařské literatuře tj. značného počtu receptů na stránkách internetu jsou množství ingrediencí
uváděna velmi často počtem šálků (cup), polévkových lžíc (tbsp - tablespoons) a čajových lžiček (tsp - teaspoons),
případně i dalšími britskými "imperiálními jednotkami".
Tento způsob měření objemu je velmi oblíbený, neboť hospodyňkám značně usnadňuje práci i při pečení sladkostí.
Je proto velmi oblíben a rozšířen.
U nás jsou někdy jako kuchařské "hity" vydávány tzv. "hrnečkové kuchařky" jako lépe prodejná určitá rarita.
U vaření pokrmů nám na nějakém tom gramu nezáleží, můžeme být velkorysí a jedineční. Při cukrářském pečení je
však nutno udávané poměry přesně dodržovat. Z vlastní zkušenosti jistě víme, že odchylky mají mnohdy v
konečném důsledku nepříznivý, někdy téměř katastrofický vliv na chuť a vzhled našeho výtvoru.
Zde pro experimentování již není tolik místa, kdežto u zmíněného "vaření" je naopak fantazie a kreativita vítána.
Při studiu receptů v zahraniční literatuře a stále častěji na internetu je nutno si povšimnout, zda jde o předpis
australský nebo anglicko-americký. Mezi těmito oblastmi nalezneme určité odchylky ve velikosti objemových
měřidel. Například australská jedna lžíce i jeden šálek jsou objemnější, mají přesně objem 20 ml, kdežto britská a
americká lžíce je zaokrouhlena na 15 ml.
1 šálek (hrnek, cup) = 230 ml - 1 lžíce (polévková) = 15 ml - 1 lžička (čajová) = 5
ml